Tehetséggondozás | Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar - Felvételi Információk

Tehetséggondozás

TDK - Tudományos Diákkör

Ha többre vágysz, mint a tananyag, már a képzésed alatt végezhetsz tudományos igényű hallgatói munkát, oktató vezetésével. A kutatás témáját legtöbbször az oktató határozza meg és maga köré gyűjt érdeklődő diákokat, akik rövidebb-hosszabb időn keresztül foglalkoznak a feladat megoldásával. De ha saját ötleted van, abból is készíthetsz TDK-munkát.

A meghirdetett témák körére, a vizsgálatok milyenségére nincs semmiféle kötött előírás, azon felül, hogy mutasson túl a képzésben oktatott tananyagon. Az egyéni érdeklődés, képesség, a ráfordított idő és a konzulenssel való összhang határozza meg, hogy a kutatott téma kidolgozásában milyen messzire jutsz. A munkádat bemutathatod az egyetemi TDK-konferencián, legsikeresebb dolgozatokkal az országos TDK-konferenciára is pályázhatsz.

Új Nemzeti Kiválósági Program

Kandós hallgatóként pályázhatsz az ÚNKP hallgatói kutatói ösztöndíjra. Ennek célja, hogy támogassa az alapképzésben részt vevő, tehetséges hallgatók kutatási tevékenységét és szakmai fejlődését. Ha az alapképzésed idején írsz egy tudományos cikket vagy TDK-dolgozatot, illetve készítesz egy tudományos, műszaki alkotást, valamint készülsz a mesterképzésre, akkor pályázhatsz az ösztöndíjra, ami elsőéveseknek havonta 50 ezer forint, a felsőbbéveseknek már havi 75 ezer forint. Ráadásul, ha a mesterképzésben is folytatod a kutatómunkát, akkor már havi 100 ezer forintos ösztöndíjat kaphatsz.

Versenyek

Kandós diákként sok egyéni és csapatversenyen vehetsz részt, kiváló eséllyel indulhatsz!

Az Országos Irányítástechnikai Versenyt (közismertebb nevén a PLC programozó versenyt) az elmúlt a 10 évben hétszer a Kandó versenyzői nyerték. A Bosch Elektromobil Verseny, a World Robot Olympiad és az Euroskills versenyen is rendszeresen indulnak a Kandósok, amelyekről gyakran első helyezéssel tértek haza.

A Mitsubishi Scholarship ösztöndíjpályázatot kétszer hirdették meg Magyarországon, három-három kategóriában. Kandós hallgatók mindkét évben megnyerték a megpályázott kategória első díját, és a vele járó 2000 eurós ösztöndíjat.

Kandós hallgatók emellett projektmunkáikkal és a szakdolgozatukkal rendszeresen vesznek részt hazai és nemzetközi szakmai szervezetek pályázatain, ahol első helyezést és jelentős pénzjutalmat érnek el.

Külföldi szakmai kirándulások

Kandós hallgatóként számos külföldi tanulmányúton vehetsz részt. Tíz éve minden tavasszal megszervezzük a baden-württembergi szakmai utat a villamos energetika témakörében, valamint ősszel a bajorországi szakmai utat a programozott automatizálás (PLC technika) iránt érdeklődőknek. Emellett a beágyazott rendszerek és az orvosi műszertechnika iránt érdeklődők is részt vehetnek külföldi szakmai utakon.  

Szakkollégium

A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Szakkollégium tagjainak olyan képzési programot kínálunk, amely tágítja mérnöki kreativitásukat, fejleszti egyéni képességeiket és növeli szakma iránti elkötelezettségüket. Ha bekerülsz a szakkollégiumba, megismerheted a szakmai műhelyeket, megtapasztalhatod a csapatmunkát, megismerheted az önmenedzselés és a karrierépítés fortélyait. A szakmában dolgozó kollégák, volt hallgatók beszámolói, a szakmai tanulmányutak, konferenciák alapján mélyebben megismerheted a szakma jelenét és szereplőit. Segítséget kapsz a kapcsolatépítéshez, a mérnöki álláslehetőségek megismeréséhez. Útmutatást és ösztönzést kapsz a sikeres tudományos kutatás és publikálás elindításához. »